Lähdin avoimin mielin joulukuussa koirakouluun. Ajattelin, että edistyisimme Vienon kanssa tottiksessa talven aikana. Varmasti jotain edistystä on tullut, en vaan oikein tiedä mitä. Joka kerta koulutuksen jälkeen olen vaan enemmän ymmälläni.

Koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen naksuttimen avulla. Mitään muuta pakotetta ei käytetä, ainoastaan palkkion poisto menetelmää. Näppärää, ajattelin ensin, mutta totuus on ihan toinen, jotta koira todella oppisi jotain vaatii se tuhansia toistoja. Mulla on neljä koiraa ja muutakin elämää, eli en millään pysty treenaamaan yhden kanssa aamuin, päivin ja illoin. Saan pelkästä ajatuksesta näppylöitä. Kun en kerran saa tarpeeksi treenattua viikon aikana, on koulutus yhtä junnaamista. Jos jollekin rodulle jatkuva saman asian toisto ei sovi, niin se on collie.

Käydään nyt kurssi loppuun, mutta totuuden nimissä on sanottava, että otamme ohessa ihan erilaisia harjoituksia. Vieno rakastaa narupalloa ja musta on kiva ottaa reipstahtista treeniä ja palkata pallolla. Meillä on silloin molemmilla oikeasti kivaa!