Olen opettanut Vienon laittamaan etujalat puhelinluettelon päälle ja pyörimään takajalkojen avulla vastapäivään. Teen sen siten, että olen Vienon oikealla puolella ja pyörin luettelon ympäri. Tällä parannetaan takapään käyttöä ja selvennetään koiralle oikeaa paikkaa seuraamisessa.

Tänään leikkasin luettelon etusivusta palasen ja koitin onnistuuko sama juttu sillä. Aika hyvin meni, paitsi kun liitin asiaan käskyn "seuraa" vieno alkoi tarjoamaan perusasentoa, vaikka haluaisin sen siis seisovan. Aika loogista koiran kannalta, se on opetettu, että kun ohjaaja on paikallaan, niin silloin istutaan välittömästi. Pitää kehittää omaa motoriikkaa tai jättää käsky yksinkertaisesti antamatta. Uskoisin, että kun liike on "istutettu" koiran motoriikkaan, niin se pystyy käyttämään sitä kuitenkin hyväkseen itse seuraamisliikkeessä.

Trine on ihan pahvi naksutin koulutettava. Sitä on viety eteenpäin milloin mitäkin koulutustapaa käyttäen ja matkan varrella on tuhottu se vähäinenkin itsenäisyys. Se ei tarjoa mitään oma aloitteisesti, ainoastaan haukkuu, kun ei heti keksi mitä siltä odotetaan. Silti se on varsin suloinen tyyppi ja tekee tosissaan kaiken minkä osaa <3